KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.

Inkluzívitás LEGOval

Ha a társadalmi felelősségvállalásról szóló tankönyvet olvasnánk, akkor sem tudnánk jobb példát találni annál a projektnél, ami

  • az Egy sima – egy fordított – Egyesület az Inklúzióért civil szervet megbízásából,
  • a LEGO Alapítvány támogatásával,
  • az ERFO megváltozott munkaképességű munkavállalói segítségével valósult meg,
  • a végtermék pedig érzékenyítő társasjáték iskolások számára, akik ehhez díjmentesen juthatnak hozzá, pályázat útján, a LEGO Alapítvány támogatásával.

Nem ez az első alkalom, hogy a többnyire fogyatékossággal élő gyermeket nevelő anyukák által létrehozott Egy sima – egy fordított Egyesülettel együttműködünk, ők pedig évek óta fejlesztik érzékenyítő társasjátékaikat a LEGO Alapítvány szakmai és anyagi támogatása mellett. Idén először viszont az ERFO nyomdai háttere és megváltozott munkaképességű kollégáinak csomagolása is szerves része volt a projektnek.

„Az ERFO számára ez a projekt egy kis bérmunka, ami önmaga jelentőségén túlmutat – a termék maga, és a gyártási ciklus teljes vertikuma fenntartható, társadalmilag felelős.  Minta projekt is egyúttal, ami megmutathatja a multinacionális vállalatok számára az mmk foglalkoztatás bevonásának lehetőségét is”-mondta el Csizi Péter ügyvezető.

Danis-Bodó Eszter, az Egyesület szóvivője a projekt kapcsán elmondta: „Két olyan játékot állítottunk össze közösen, aminek a célja az inkluzív szemléletet megismertetése fiatalokkal. Ezek a LEGO- és a Duplo-kockákkal működő, a kezünkből kiadható, szemléletformáló csomagok, amikre pályázhatnak az iskolák, az óvodák, illetve a gyógypedagógusok. A Covid alatt született az ötlet: az előnyére próbáltuk változtatni ugyanis azt a hátrányt, hogy a járvány alatt nem lehettünk ott az intézményekben. Az ottaniak így a jelenlétünk nélkül is képesek ezeket a fejlesztő játékokat megismerni és hasznosítani.  Most harminc, nem alapítványi iskola pályázhat ezekre az érzékenyítő társasjátékokra, amelyeket az ERFO-ban állítanak össze és amelyekre az érdeklődők a LEGO jóvoltából ingyen juthatnak hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a LEGO Alapítványnak miért fontos ez a projekt, Siket Lóránt kommunikációs vezető válaszolt az ERFO Dózsa György úti telephelyén: a LEGO Alapítvány, ami 25 százalékban tulajdonosa a LEGO Csoportnak, világszerte különböző projekteket valósít meg. A fő irányunk a gyerekek, méghozzá a játékon keresztül való tanulás, a készségek, valamilyen tudás elsajátítása. A LEGO Alapítvány programjai globálisak és helyiek. Ez a pályázati forma, amelynek most látjuk az eredményét, viszonylag új, mindössze 2-3 éves. Úgy gondolom, hogy ebben a csomagban általánosan használható játékok vannak.