Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.

Hazánkban a fogyatékossággal élők foglalkoztatása nem újkeletű, már 1826-ban program született olyan intézet létesítésére Pesten, hogy „abban valaha mind, a hazának szerencsétlen fiai segedelmet és könnyebbülést találhassanak.” Az intézetekben vakok gondozását, később oktatását, szakképzését végezték. Hasonló törekvések voltak a siketek és nagyothallók vonatkozásában is. Az 1940-es években Budapesten és országszerte a szabók, varrók, bőrdíszművesek, szőnyegszövők kézműves kisiparosok még önállóan végezték tevékenységüket.

Fő mérföldköveink

1950-től

A vakokat és gyengén látókat foglalkoztató vállalatok önálló megyei vállalatokká alakultak, profiljuk fokozatosan szélesedett. Létrejönnek a „Kerületi KÉZMŰ”-nek nevezett szövetkezetek.

1953.

Fővárosi Kézműipari Vállalat – a Tanács egy vállalattá vonja össze a Budapesten kerületenként és országszerte működő kézművesipari szövetkezeteket.

1972.

Az üzemágak gyáregységgé szervezése – a Ruhaipari, Divatáru és Finom készruházati, a Fonal és Textilfeldolgozó, a Bőr-, Műbőr- és Műanyag feldolgozó, a Vegyesipari, a Tömegcikkipari gyáregység valamint a Főkönyvelőség bérosztálya és a Központi szállítási osztály kialakítása.

1978.

A KÉZMŰ mint országos nagyvállalat több mint tízezer dolgozója másfélmilliárd forint értékű terméket állított elő, 600 millió forintot meghaladó exporttal. Megkapjuk a „Kiváló Vállalat” címet. A munkavállalók 80%-a megváltozott munkaképességű.

1991.

Az országos bedolgozói hálózat felszámolása és a Csömöri úti irodaépület átadása.

2006.

A Jeanette Ruhaipari Vállalat visszaolvadása a KÉZMŰ-be. A KÉZMŰ zártkörű részvénytársasággá alakul. A hét gyáregység négybe tömörítése – ezzel a Vegyes, a Winner, Jeanette és a Bőrdíszmű gyáregységek kialakítása.

2009.

A Nonprofit vállalati forma felvétele.

2012.

A TÁMOP-5.3.8. kiemelt projekt indítása szakmai, informatikai és mentálhigiénés képzések elindítása 27 telephely bevonásával. A MOB formaruha pályázat elnyerésével a KÉZMŰ készíti az olimpiai egyenruhákat.

2013.

Rehabilitációs Akkreditációs tanúsítvány megszerzése és Védett Műhellyé válás.

2015. március

Az ERFO-val integrált új irányítási, termelési struktúra.